Met deze 5 tips geniet je extra lang van je kerstboom

Een kerstboom uitzoeken met familie, huisgenoten of zelf is de start van de kerstperiode en het kerstgevoel. Of je de kerstboom nou ergens ophaalt of laat thuisbezorgen, een goede mooie boom is gewent. Maar hoe zorg je dat je kerstboom het mooist blijft staan in huis? Hierbij 5 tips voor het goed houden van je nordmann, dennenboom, blauwspar of andere soorten kerstbomen.

Kerstboom met of zonder kluit?
Of je met of zonder kluit moet kiezen hangt van een aantal factoren af. Allereerst is het soort boom bepalend voor de kwaliteit en dus het kiezen voor met of zonder kluit. Kerstbomen met kluit blijven voornamelijk langer vers bij de fijnspar of bij de servische spar. De Nordmann en de blauwspar verschillen hierin omdat die dikke stugge naalden hebben die goed blijven zitten aan de stam waardoor kluit niet nodig is wanneer die als kerstboom binnen wordt gezet.

Moet een kerstboom acclimatiseren?
De kerstboom acclimatiseren is nooit slecht voordat je de boom in huis zet. Het heeft vooral te maken met de temperatuur bij aankoop. Mocht het erg koud zijn waardoor het verschil tussen buiten en binnen erg groot is dan is het raadzaam om de kerstboom te laten acclimatiseren. Zet die dan onder een afdakje, in de schuur of op een andere plek waar de temperatuur hoger is dan buiten en lager dan de temperatuur binnen.
Hoe lang moet een kerstboom acclimatiseren?
Zet de boom 1 a 2 dagen op een plek waar de boom zich kan aanpassen aan het verschil in temperatuur.

Wat is de beste plek voor een kerstboom in huis?

Zet de Nordmann of een andere soort kerstboom niet voor een warmtebron zoals een kachel, open haard of een andere vorm van directe warmte. Houdt hier minstens twee meter afstand tussen. Hierdoor droogt de boom namelijk uit en zal de veger en blik er snel bij te pas moeten komen. Ook direct zonlicht is het beste om te vermijden om de boom zo lang mogelijk goed te houden.

Kerstboom water geven
Een kerstboom zonder kluit kan je ook in het water zetten. Zorg ervoor dat die om de paar dagen extra water krijgt met een beetje kristalsuiker om de boom nog langer mee te laten gaan. Met de EasyFix kerstboomstandaard is het gemakkelijk water toe te voegen door de grote waterreservoir van de standaard.

Hoe vaak kerstboom water geven?
Geef weer extra water ongeveer elke 2 a 3 dagen of wanneer je ziet dat er een stuk minder water in de bak zit.

Bij onze Nordmann is het voor de mooiheid van de boom tot eind december uit ervaring niet bij elke boom nodig omdat onze bomen kort voor de verkoop in Nederland worden gekapt.

Wanneer zet je een kerstboom in huis?
De ongeschreven regel voor het opzetten van je kerstboom is na sinterklaas. Officieel begint de kerstperiode op 21 december, maar eind november de boom opzetten gebeurd steeds vaker. Heb jij zin om weer de kerstsfeer in huis te brengen? Koop dan je kerstboom en geniet er extra lang van!

Wanneer tuig je de kerstboom af?
Na Driekoningen op 6 januari is de kerstperiode officieel afgelopen en kan de kerstboom weer afgetuigd worden.